• how we work
  •    

    o f f i c e   |   m a n c h e s t e r
    c r e m a t o r i u m

    Chorlton, Manchester
    Client: Manchester Crematorium Ltd
    Area: 65,000sqft
    Year: Ongoing

    Design of a new, stand-alone office for Manchester Crematorium staff in the grounds of their existing estate located off Barlow Moor Road in Chorlton.

    Planning permission was granted in June 2016 and work is due to commence on site in March 2017.

    A contemporary design approach has been adopted with the emphasis on simplicity. It is a relatively small, single storey building with a basement for records storage. It will provide ‘modern’ facilities for the administration of the Crematorium into the future. It has been sensitively designed paying particular attention to the massing, materials and detailing.

    High quality materials are to be used to reflect the longevity and permanence of the Crematorium. The use of large areas of glass will reflect the surrounding landscape and integrate the building into the environment.

    The use of Portland Stone, particularly for the elevation facing Barlow Moor Road is intended to give the building a reference to the Portland Stone features on the existing buildings. This facade also gives an aspect of monumentality to the building reflecting the purpose of the Crematorium and the memorials in the grounds.

    The use of bronze anodised curtain wall framing and eaves will complement the Portland Stone cladding panels and relate to other areas of glazing on the existing buildings, particularly the Cloisters.